czwartek, 6 listopada 2014

Tęcza z galaretki

Dziś zajmiemy się tym co największe łasuchy lubią najbardziej czyli jak zrobić pyszny deser z galaretką zwany inaczej tęczą. Potrzebujemy do tego:
500 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
1/3 laski wanilii
2 czubate łyżki cukru pudru
3 galaretki różnokolorowe
Pierwsze co robimy to gotujemy wodę w czajniku, a każdą z galaretek wsypujemy do osobnej szklanki. Gdy woda zagotuje się, zalewamy galaretki i mieszamy je do całkowitego ich rozpuszczenia.
Gdy galaretki studzą się, my bierzemy się za przygotowanie tortownicy. do tego potrzebny nam będzie papier do pieczenia.
Wymierzamy papier rozkładając go w tortownicy i taki kawałek ucinamy, jeśli będą wystawały końcówki z tortownicy, to je ucinamy.
Jak przygotować mleko. Wlej mleko do naczynia wysokiego i mikserem lub blenderem ubij je na piankę.Następnie dodaj cukier puder i wanilię. W tym celu rozetnij laskę wanilii na pół i wyjmij czarne ziarenka, gdyż to one nam będą potrzebne.
Ponownie użyj miksera lub blendera do połączenia składników. Następnie gotowe mleko podziel na trzy części.
Do każdego naczynia dodaj jeszcze płynną ale już zastygającą galaretkę. Rada: jeśli potrzebujesz żeby galaretki szybciej wystygły polecam wystawić je na parapet za okno.
Każdą dodaną galaretkę zmiksuj. Następnie wyłóż po 3 łyżki z każdej galaretki na środek tortownicy, nakładaj jedną na drugą, aż do końca mas. Będą rozchodziły się fale na boki. Efekt końcowy poniżej.
Gotowy deser włóż do lodówki na minimum 2 godziny. Rada: Najlepiej zrobić deser wieczorem i przez całą noc niech siedzi w lodówce. Gdy będzie gotowy, kroimy według uznania.
  Domownicy i goście będą nim zachwyceni. Polecam. :) 
                                                                SMACZNEGO! :)







1 komentarz: