sobota, 29 listopada 2014

Ciasteczka kakaowe z whiskey

Siedząc na facebooku i przeglądając co ciekawego ludzie wrzucają, można wyhaczyć perełki kulinarne. Problemem dotąd był mój odwagi czy dobrze przetłumaczę przepis, albo skąd zdobyć dany składnik. Dzisiejszy przepis jest łatwy, nawet zamieniłam podane Fahrenheity na Celsjusze przy pieczeniu. Przedstawiam ciasteczka kakaowe z whiskey. Co będzie nam potrzebne:
1/2 szklanki masła
1 i 1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki kakao
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
2 jajka
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
2 i 1/4 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki whiskey (użyłam Dark Whiskey)
Nagrzewamy piekarnik do 190*C. Do miski wsypujemy wszystkie składniki, po czym mieszamy mikserem. Wyjdzie taka brązowa, gęsta masa. Bierzemy drewnianą łyżkę (lub metalową do lodów) i nabieramy na nią masy, układamy na płaskiej blasze i przyklepujemy, żeby ciasto nie było za grube. Jeśli palce będą nam się lepiły, to moczymy w wodzie. Powtarzamy czynność do końca ciasta. Mi wyszły dwie blachy. Wkładamy pełną blachę do pieca i pieczemy 12 minut. Przed wyjęciem radzę sprawdzić patyczkiem drewnianym środek ciasta, jeśli będzie czysty, to mamy upieczone ciastka i możemy wyjmować z piekarnika. Przez 5 minut blachę z ciastkami trzymamy na kratce, a następnie układamy w misce wyścielonej papierem do pieczenia. Gotowe.
                                       Polecam! Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz