wtorek, 20 stycznia 2015

Ciasteczka orzechowe

To są jedyne i niepowtarzalne ciasteczka orzechowe, które są kruche i rozpływają się w ustach. Słowem niezastąpione przy kawie czy herbacie. Robi się je szybko. Dodam, że przepis dostałam niekompletny, tak więc został odtworzony.
40 dkg orzechów włoskich (zmielonych)
2 masła (400 g)
3 żółtka i 2 całe jajka
półtora szklanki cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
mąka na oko do momentu aż ciasto przestanie być rzadkie (nie może być zbyt suche)
wyciśnięty sok z połówki cytryny
Wszystkie składniki zagniatamy. Z gotowego ciasta robimy kulki i lekko przygniatając kładziemy je na blasze. Możemy jeszcze posmarować wierzch ciastek białkami. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C ok. 10 minut. Mając świadomość że każdy piekarnik piecze inaczej, polecam przed włożeniem ciastek nastawić do wskazanej temperatury termoobieg i dopiero po nagrzaniu, wstawiać ciastka. Z podanych składników wyjdą 3 blachy ciastek. Polecam.
                                              SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz