wtorek, 6 stycznia 2015

Pierniczki

Lubię pierniki, więc co roku na święta, spokojnie mogą siedzieć parę miesięcy, robię ze sprawdzonego przepisu. Ich zaletą jest, że można robić je w każdym dowolnym czasie. A jeśli mamy dzieci, to możemy przy okazji spędzić z nimi czas, przygotowując pierniczki, polecam. Pozamieniałam trochę składniki i czas realizacji, dzięki temu są lepsze. Co potrzebujemy:
375 g masła (extra, osełkowego lub śmietankowego)
9 szklanek mąki
600 g cukru pudru
3 jajka całe
1,5 szklanki miodu
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 opakowania przyprawy do pierników
6 łyżeczek kakao
Ciasto zagniatamy, aż będzie odchodzić od palców, po czym wkładamy do lodówki na 3 dni. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na cienki placek (tak 0,5 cm do 1 cm) z którego wycinamy dowolne kształty. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez ok. 10 minut. Gotowe.
                                               Smacznego :)
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz